Collectie

Wat is er te zien in het museum?

Begane grond grote zaal: Romeins/middeleeuws
In het museum zijn vitrinekasten ingericht met bijzondere vondsten van het tempelcomplex Empel, de mogelijke veldslag van Julius Caesar en het Romeinse tempelcomplex uit Lith. Op de begane grond vindt u verder vondsten uit de binnenstad van ’s-Hertogenbosch.

Begane grond: Prehistorie / Steentijd zaal: Steentijd & Groote Wielen,Rosmalen
Er is op de begane grond ook een aparte educatieve steentijd zaal. Deze zaal is genoemd naar de bekende amateur- archeoloog Ad Wouters. In deze zaal zijn vooral vondsten uit de zandwinning bij de Groote Wielen te zien. Het boek De Groote Wielen, er was eens is tevens in te zien en verkrijgbaar bij de de balie in het museum. Tevens is hier een video te zien van de zandwinning en de vondsten bij de Groote Wielen.

1e etage: Mammoeten , ijstijden en steentijd.
Op de eerste etage zijn vondsten uit de Laatste IJstijd te zien. Het betreft een vrijwel compleet skelet van een wolharige mammoet. Verder botten van de wolharige neushoorn, reuzenhert, wisent, oeros, beer, leeuw, wolf, paard, rendier, poolvos, eland en natuurlijk ontbreken menselijke resten niet. Uit de ontgronding Mill/Langenboom zijn diverse haaientanden te zien.

Kelder: Daniel Peppard, Tweede Wereldoorlog
In de kelder is een kleine expositie ingericht over de Tweede Wereld Oorlog, met vondsten, documentatie materiaal en schenkingen van bewoners uit Oud Empel, Gewande en ‘s-Hertogenbosch. Het museum en de directe omgeving was van oktober 1944 tot mei 1945 oorlogsfront langs de maas.

Hiernaast zijn enthousiaste vrijwilligers aanwezig om u te voorzien van informatie.